Bemutatkozás

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítása alatt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségről szóló 268/2010. (XII. 3.) kormányrendeletben meghatározottak alapján végzi tevékenységét. A KIFÜ tevékenysége két nagy területre bontható:

  • uniós és hazai forrásból megvalósuló informatikai projektek vezetési, minőségbiztosítási feladatainak ellátása, a projektek előkészítésétől a megvalósításán keresztül azok lezárásáig,
  • informatikai infrastruktúra fejlesztése és üzemeltetése, valamint arra épülő szolgáltatások nyújtása a hazai közoktatási, felsőoktatási, kutatási intézmények, közgyűjtemények számára.

Ügynökségünk az elmúlt években közel 50 országos infokommunikációs projekt megvalósításában vállalt kiemelt szerepet. Jelenleg 60 projekt megvalósításában, továbbá 10 projekt előkészítésében vesz részt – ezek összértéke meghaladja a 400 milliárd forintot. Ezen belül a KIFÜ a projektcélok költséghatékony elérése érdekében mintegy 35 összesen 187 Mrd forint támogatásból megvalósuló kiemelt informatikai és szervezetfejlesztési projektekben független minőségbiztosítást is végez.
A KIFÜ valósítja meg Magyarország eddigi legnagyobb szélessávú infrastruktúra-fejlesztési programját, a Szupergyors Internet Programot (SZIP), amelynek célja, hogy 2018 végére minden magyar család, vállalkozás, közintézmény, amely igényli, hozzáférhessen a szupergyors internethez.
2018-ban egy újabb nagy feladatot kapott a KIFÜ: a Digitális Oktatási Stratégiában meghatározott elvek mentén a Diákháló Program keretében több ezer iskolában korszerűsíti a hálózati hozzáférést a kor igényeinek megfelelő internetelérést, WiFi hozzáférést biztosítva a diákok és pedagógusok számára.
Több mint háromszáz kollégámmal kiemelt figyelmet fordítunk a tapasztalataink és tudásunk megosztására. Tevékenységünkkel és működésünkkel arra törekszünk, hogy a magyarországi digitalizációt, Magyarország digitális átalakulását szolgáljuk.