Hírek

Hírek

A KIFÜ e-infrastruktúrája a top50 között, mint „Kiváló Kutatási Infrastruktúra”

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elektronikus infrastruktúrája bekerült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) TOP50 Kutatási Infrastruktúra programjának nyertesei közé, mint „Kiváló Kutatási Infrastruktúra”. A díjátadóra 2021. december 16-án került sor a Pécsi Tudományegyetemen.


a-kifÜ-e-infrastruktúrája-a-top50-között mint-„kiváló-kutatási-infrastruktúra”

Jelölését elismerésre váltotta az ASP 2.0

Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése elnevezésű projekt a digitális közigazgatás kategóriában jógyakorlat elismerést kapott az Európai Közigazgatási Intézet által alapított Európai Közszolgálati Díj (European Public Sector Award, EPSA 2021) átadóján.


jelölését-elismerésre-váltotta-az-asp-2.0

A GÉANT Board tagjává választották Mohácsi Jánost, a KIFÜ kiemelt szakértőjét

Mohácsi Jánost, a KIFÜ Infrastruktúráért Felelős Elnökhelyettesi Kabinet kiemelt szakértőjét beválasztották a GÉANT, az európai kutatás-fejlesztési hálózatok egyesületének igazgatóságába az elmúlt, több mint 20 évben végzett szakmai munkája eredményeként.


a-gÉant-board-tagjává-választották-mohácsi-jánost a-kifÜ-kiemelt-szakértőjét

Nemzetközi elismerés várományosa az ASP 2.0

Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése elnevezésű projekt keretében megvalósított fejlesztéseket nevezte a Belügyminisztérium az Európai Közszolgálati Díj (European Public Sector Award, EPSA 2021) pályázatára, amelyen a digitális közigazgatás kategóriában kiválasztották az európai jógyakorlatok díjesélyes jelöltjei közé.


nemzetközi-elismerés-várományosa-az-asp-2.0

KIFÜ-TÉR az INFOTÉR 2021 konferencián

Az eddigi évek hagyományait követve a KIFÜ idén is részt vesz az infokommunikációs szakma kiemelt rendezvényén.


kifÜ-tÉr-az-infotÉr-2021-konferencián

Miniszteri elismerésben részesült két munkatársunk, Gál-Ignácz Szilvia és Molnár Péter

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Prof. Dr. Palkovics László 2021. augusztus 20-án, Magyarország nemzeti ünnepe alkalmával Miniszteri Elismerő Oklevelet adott át a KIFÜ két munkatársának.


miniszteri-elismerésben-részesült-két-munkatársunk gál-ignácz-szilvia-és-molnár-péter

Digitalizálják az Országos Széchényi Könyvtár állományát

Folyamatosan bővülő feladatok és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések eredményeként 2021. második negyedévében a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) sikeresen elindította azt a felhő alapú informatikai infrastruktúrát és integrált alkalmazást, amely az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) állományát digitalizált formában tárolja és elérhetővé teszi. Az Országos Könyvtári Platform elnevezésű infrastruktúra és alkalmazás, gyors és biztonságos hozzáférést nyújt a teljes könyvtári állomány digitális eléréséhez és a hosszútávú tárolásához.


digitalizálják-az-országos-széchényi-könyvtár-állományát

Egyre fontosabb feladat a fogyasztói jogok erősítése az online térben

Hasznosan egészítette ki az online fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti kormányzati törekvéseket és intézkedéseket az 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrás segítségével megvalósult „Digitális Fogyasztóvédelem – a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálása” projekt. A hatósági folyamatok digitalizálása mellett tavaly ősztől egy számos közösségi felületen futó kampány szolgálta a fogyasztói és vállalkozói tudatosság és ismeretek növelését.


egyre-fontosabb-feladat-a-fogyasztói-jogok-erősítése-az-online-térben

Felpörgetik a versenyképességet a magyar szuperszámítógépek

A napokban aláírták a Komondorra keresztelt szuperszámítógép és a hozzá tartozó tárolók szállítására vonatkozó szerződést – jelentette be Schanda Tamás.


felpörgetik-a-versenyképességet-a-magyar-szuperszámítógépek

Módosult a felhívás egyedi támogatási kérelem benyújtására a veszélyhelyzet ideje alatt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló Korm. rendelet által elrendelt ingyenes internet szolgáltatás kompenzációjára

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a beérkezett észrevételek alapján, valamint az egyértelműbb, egyszerűbb kitöltés érdekében a Támogató (Innovációs és Technológiai Minisztérium) pontosította a Netkomp felhívást és annak 1. sz., 2. sz. és 4. sz. mellékleteit.


módosult-a-felhívás-egyedi-támogatási-kérelem-benyújtására-a-veszélyhelyzet-ideje-alatt-a-digitális-oktatással-érintett-családokat-segítő-intézkedésekről-szóló-korm.-rendelet-által-elrendelt-ingyenes-internet-szolgáltatás-kompenzációjára

A KIFÜ támogatja az európai hallgatói azonosító (European Student Identifier) létrehozását

Az Európai Hallgatói Kártya Kezdeményezés részeként az Európai Bizottság 2021 júniusától kezdve digitális formában kívánja támogatni az Erasmus programhoz kapcsolódó összes szolgálta


a-kifÜ-támogatja-az-európai-hallgatói-azonosító-(european-student-identifier)-létrehozását

Felhívás egyedi támogatási kérelem benyújtására a veszélyhelyzet ideje alatt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló 501/2020. (XI. 14.) Korm. rendelet által elrendelt ingyenes internet szolgáltatás kompenzációjára

A 2020-ban lefolytatott Nemzeti Konzultáció 5. kérdése arra vonatkozott, hogy az állampolgárok miként vélekednének arról, hogy a parlament által elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt az iskoláskorú diákok ingyen juthassanak internet-szolgáltatáshoz.


felhívás-egyedi-támogatási-kérelem-benyújtására-a-veszélyhelyzet-ideje-alatt-a-digitális-oktatással-érintett-családokat-segítő-intézkedésekről-szóló-501-2020.-(xi.-14.)-korm.-rendelet-által-elrendelt-ingyenes-internet-szolgáltatás-kompenzációjára

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott március 15-ei nemzeti ünnep alkalmával a KIFÜ munkatársa

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Prof. Dr. Palkovics László 2021. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepe alkalmával Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Juhász Juditnak, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség Minőségbiztosítási Főosztály vezetőjének kiváló szakmai munkájáért.


miniszteri-elismerő-oklevelet-kapott-március-15-ei-nemzeti-ünnep-alkalmával-a-kifÜ-munkatársa

Komplex online kampány a tudatosabb, körültekintő fogyasztókért

Országos fogyasztóvédelmi edukációs program hívja fel a figyelmet a vásárlók jogaira, a tipikus megtévesztésekre, visszaélésekre.


komplex-online-kampány-a-tudatosabb körültekintő-fogyasztókért

Még két hétig jelentkezhetnek a vállalkozások a „programozd a jövőd!” Gyakornoki programjára

Egyszerre támogatja a kormány a magyar fiatalokat és az infokommunikációs iparágban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozásokat azzal, hogy 2021-ben közel három hónapig biztosítja junior IT szakemberek bérét a Programozd a jövőd! projekt keretében - emlékeztetett Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette: a gyakornoki program az elmúlt két hónapban már mintegy 120 kkv és közel 170 pályakezdő együttműködésére teremtett lehetőséget, április 9-ig pedig további cégek jelentkezését várják.


még-két-hétig-jelentkezhetnek-a-vállalkozások-a-„programozd-a-jövőd!”-gyakornoki-programjára

A szuperszámítástechnika múltja, jelene, jövője – interjú 

A KIFÜ HPC Kompetencia Központjának vezetője, dr. Máray Tamás az M1 Ma reggel című műsorában részletesen beszélt a szuperszámítógépekről.


a-szuperszámítástechnika-múltja jelene jövője-–-interjú 

Jövőre már működhet az új szuperszámítógép

A tervek szerint egy év múlva már működhet az új szuperszámítógép Magyarországon, amellyel hazánk ismét a világ élvonalába kerülhet ezen a területen. A fejlesztést két lépcsőben valósítják meg, összköltsége 5,8 milliárd forint lesz.


jövőre-már-működhet-az-új-szuperszámítógép

A WiFi4EU program hazai szervezésében a KIFÜ is részt vesz

Az európaiak számára ingyenes wifi-hozáfférést támogató WiFi4EU program hazai szervezésében a KIFÜ SZIP Programirodán működő BCO iroda (Broadband Competence Office) nyújt segítséget és támogatást a Bizottságnak. 


a-wifi4eu-program-hazai-szervezésében-a-kifÜ-is-részt-vesz

A szuperszámítógép az idei nagy dobás

Átalakul a nemzeti mobilfizetési rendszer, és elkezdődhet a nemzeti szuperszámítógép építése az idén – mondta a Magyar Nemzetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára. Solymár Károly Balázs arról is beszélt, hogy hazánk kiemelkedő évet zárt a digitalizációs fejlesztések szempontjából, de a jövőt formáló iparágakban a beruházások és az oktatás sem állhat meg.


a-szuperszámítógép-az-idei-nagy-dobás
Fotó: Debreceni Egyetem

Szuperszámítógépek alkalmazását segíti a KIFÜ Kompetencia Központja

Az Infotér Konferencia egyik hagyományos programja a KIFÜ Színpad az idei évben KIFÜ Tér elnevezéssel jelentkezett az esemény második, online napján. A kerekasztal beszélgetés témája a szuperszámítógépek alkalmazási területeinek bemutatása, valamint a KIFÜ HPC Kompetencia Központjának szerepe.


szuperszámítógépek-alkalmazását-segíti-a-kifÜ-kompetencia-központja

10 éves az eduID.hu szövetség

A HBONE+ projekt keretében megvalósult eduID.hu szövetség a napokban ünnepli a 10 éves születésnapját. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által üzemeltett szövetség az elmúlt 10 évben folyamatosan  támogatta a hazai oktatást és kutatást egy egységes – nemzetközi K+F+E megoldásokkal is kompatibilis – azonosítási és jogosultság kezelési rendszerrel.


10-éves-az-eduid.hu-szövetség

Lezárult az új szupergép névadókampánya

Október 31-én lezárult az az új szuperszámítógép névadókampánya. A szavazás során a hpc.kifu.hu-n szereplő javaslatokra lehetett leadni a voksokat. Több, mint 500-an éltek a névadás lehetőségével, nagyon szoros volt a verseny, csupán néhány szavazat döntötte el, hogy melyik név legyen a befutó. 


lezárult-az-új-szupergép-névadókampánya

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott október 23-ai nemzeti ünnep alkalmával a KIFÜ munkatársa

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Prof. Dr. Palkovics László 2020. október 23-án, Magyarország nemzeti ünnepe alkalmával Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Kiss Zoltánnak a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség IKT Fejlesztési Főosztály szakmai koordinátorának kiváló szakmai munkájáért, amelynek részeként többek között ő koordinálta a hazai kormányzati szuperszámítógép (HPC) infrastruktúra megújítását és a felhasználást támogató szolgáltatási környezet kialakítását célzó előkészítési és tervezési feladatokat.


miniszteri-elismerő-oklevelet-kapott-október-23-ai-nemzeti-ünnep-alkalmával-a-kifÜ-munkatársa

Országos szuperszámítógép névadókampány indult

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség égisze alatt elindulta az évtized legnagyobb volumenű hazai informatikai fejlesztése, amelynek eredményeképpen új lendületet kap a hazai kutatás-fejlesztési tevékenység.


országos-szuperszámítógép-névadókampány-indult

Új projektek indultak az európai szuperszámítógép kialakítása és a nemzetközi együttműködés élénkítése érdekében – Szeptemberben startolt az EuroCC és a CASTIEL

Az EuroHPC Közös Vállakozás égisze alatt elindult az EuroCC és a CASTIEL (Coordination and Support for National Competence Centres on a European Level) projekt, amelyek keretében kiépül a 33 nemzeti HPC kompetencia központból álló komplex európai hálózat.


Új-projektek-indultak-az-európai-szuperszámítógép-kialakítása-és-a-nemzetközi-együttműködés-élénkítése-érdekében-–-szeptemberben-startolt-az-eurocc-és-a-castiel

Elindul a Tisztítsuk meg az Országot! projekt

Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként megkezdődik az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása, ebben nyújt segítséget a már elérhető HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.


elindul-a-tisztítsuk-meg-az-országot!-projekt

SZIP: Konzultációs felhívás lakosság, önkormányzatok és távközlési szolgáltatók részére

A Szupergyors Internet Programban célul tűzte ki a kormány, hogy minden háztartás számára ─ amely azt igényli ─ biztosítja a legalább 30 Mbps sebességű internetkapcsolathoz való hozzáférés lehetőségét a még ellátatlan területeken. Az eddigi legnagyobb volumenű hálózatfejlesztés eredményes végrehajtása érdekében frissítésre kerül az országos szintű adatbázis az újgenerációs szélessávú lefedettségről. A következő évek beruházásait megalapozó adatok pontosításához a kormány a lakosság, önkormányzatok és a távközlési szolgáltatók közreműködését kéri.


szip:-konzultációs-felhívás-lakosság önkormányzatok-és-távközlési-szolgáltatók-részére

Interaktív könyvkiállítás kapott rangos nemzetközi elismerést

A KIFÜ által menedzselt OSZK-OKR projekt keretében rendezték meg 2018. november 6. és 2019. február 10. között  a „Corvina Könyvtár budai műhelye" című kiállítás.


interaktív-könyvkiállítás-kapott-rangos-nemzetközi-elismerést

Telefonok a távoktatásban való részvételhez a KIFÜ támogatásával

A Magyar Telekom összefogva az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint a Révész Máriusz által irányított, Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoporttal, több mint 600 darab okostelefont indított útjára a vállalat székháza előtt tartott április 28-ai sajtótájékoztatóját követően.


telefonok-a-távoktatásban-való-részvételhez-a-kifÜ-támogatásával

Koronavírus - ITM: magyar szuperszámítógép is segíti a Stanford Egyetem koronavírus kutatását

Magyar szuperszámítógép is segíti a Stanford Egyetem koronavírus kutatását - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel. Az ITM irányítása alá tartozó Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) is csatlakozott a koronavírus-járvány megismerésére és megfékezésére indult világméretű összefogáshoz.


koronavírus---itm:-magyar-szuperszámítógép-is-segíti-a-stanford-egyetem-koronavírus-kutatását

Szakképzési Tananyagtár készült a KIFÜ közreműködésével

A Szakképzési Tananyagtár felületén az oktatók megoszthatják kollégáikkal és diákjaikkal az általuk készített és a mások által kifejlesztett, szabadon felhasználható digitális tartalmakat. A mától üzemelő portál egy helyen, könnyen kereshetően tesz elérhetővé tananyagokat, és rövid időn belül egyre több gyakorló, értékelő feladatsort is


szakképzési-tananyagtár-készült-a-kifÜ-közreműködésével

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott a KIFÜ munkatársa  

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Prof. Dr. Palkovics László 2020. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepe alkalmával Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Francsics Dániel Kristófnak a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség Projekt Pénzügyi és Támogatási Főosztály főosztályvezetőjének kiváló szakmai munkájáért, amelynek eredményeként több tucat projekt szakmai és pénzügyi szempontból is sikeresen zárult, illetve a szervezet számára mintaértékű hozzáállásáért.


miniszteri-elismerő-oklevelet-kapott-a-kifÜ-munkatársa- 

E-learning: hasznos útmutató a tanároknak és diákoknak

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél számos informatikai projekten azért dolgozunk nap mint nap, hogy digitalizáljuk a jövőt! Jobbá, könnyebbé, örömtelibbé tegyük a fejlődő technológiának és az egyre fejlettebb szolgáltatásaink által a hétköznapokat. Küldetésünk most aktuálisabb, mint bármikor.  Az Up2U projekt keretén belül egy oktatóvideón keresztül segítséget nyújtunk a tanárok és diákok számára egyaránt.


e-learning:-hasznos-útmutató-a-tanároknak-és-diákoknak

Kutatási adatok kezelése meetup sorozat a KIFÜ részvételével

A HRDA (Hungarian node of Research Data Alliance) és a HUNOR (Hungarian Open Repositories) az NKFI Hivatal szakmai támogatásával párbeszédet kezdeményez a hazai kutatókkal a kutatási adatok kezelésének kérdéseiről.


kutatási-adatok-kezelése meetup-sorozat-a-kifÜ-részvételével

Fontos az informatikai szakemberek biztosítása a munkaerőpiac számára

A kormány számára kiemelten fontos, hogy biztosítsa a jól képzett informatikai szakembereket a magyar munkaerőpiacnak - mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. Kedden elindult a Programozd a jövőd! projekt gyakornoki programja, amelynek célja, hogy az informatikai szakon tanuló egyetemi hallgatók - pénzkereset mellett - gyakornokként munkatapasztalatot szerezzenek, és ne hagyják félbe egyetemi tanulmányaikat - közölte.


fontos-az-informatikai-szakemberek-biztosítása-a-munkaerőpiac-számára

Folytatódnak az oktatási intézmények sávszélesség és wifi fejlesztései

A Diákháló Program ernyője alatt számos hálózatfejlesztési projekt valósul meg, amelyek a Digitális Oktatási Stratégiában foglalt követelményeknek megfelelően, folyamatosan zajlanak. A Program részeként indul el a GINOP – 3.4.6 Köznevelési és szakképzési intézmények vezetékes és vezeték nélküli hálózati fejlesztései projekt. A 2020 végéig 12 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási összegből megvalósuló projekt forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.


folytatódnak-az-oktatási-intézmények-sávszélesség-és-wifi-fejlesztései

Elektronikus ügyintézés – korszerű önkormányzatok „Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése” elnevezésű projekt fejlesztései

„Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0)” elnevezésű, KÖFOP-1.0.0.-VEKOP-15-2016-00008 azonosítószámú, az Európai Unió Szociális Alapja által 18, 884 milliárd forint, vissza nem térítendő összeggel támogatott projektben vállalt fejlesztések nagyrésze átadásra került, így az önkormányzatok számára biztosított az elektronikus ügyintézés lehetősége. – hangzott el a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által szervezett sajtótájékoztatón 2020. január 23-án.


elektronikus-ügyintézés-–-korszerű-önkormányzatok-„az-önkormányzati-asp-rendszer-továbbfejlesztése-és-országos-kiterjesztése”-elnevezésű-projekt-fejlesztései

Érdemes informatikai képzéseket választani a felsőoktatási jelentkezések során

Egyre növekszik az érdeklődés a felsőoktatási informatikai képzések iránt, és a kormány továbbra is arra biztatja a fiatalokat, válasszák minél többen az ilyen típusú képzéseket - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten újságíróknak.
Az államtitkár kifejtette: arra buzdítanak, hogy a felsőoktatási tájékoztató böngészése közben mindenki fordítson kiemelt figyelmet arra az összesen 20 felsőoktatási intézményre, ahol informatikát lehet tanulni.


Érdemes-informatikai-képzéseket-választani-a-felsőoktatási-jelentkezések-során

Búcsúzunk dr. Bálint Lajostól

Életének 74. évében elhunyt dr. Bálint Lajos okleveles villamosmérnök, a műszaki tudományok kandidátusa, a Hungarnet egyesület elnökségi tagja. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél 2016-óta szakértőként, ezt megelőzően 2000-2016 között az NIIF Intézetnél nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettesként dolgozott. Munkájával, tevékenységével nagyban hozzájárult a magyarországi  digitális hálózati kultúra megteremtéséhez és fejlődéséhez.


búcsúzunk-dr.-bálint-lajostól

A KIFÜ projektvezetője az Év Projektmenedzsere Díj short list-jén

A Projektmenedzsment Kiválóság Tábla idén is meghirdette az Év Projektmenedzsere Díjat a magyarországi projektmenedzsment szakma kiemelkedő szakemberének elismerésére. A szervezők a nyertes és a pályázók példáján keresztül a szakma és a közvélemény figyelmét kívánják felhívni a projektmenedzseri tudás és hivatás jelentőségére, valamint a kiemelkedő projektek eredményeire. A díjak odaítélése előtt a jelölteknek számos fórumon – írásban és szóban is – bizonyítaniuk kellett rátermettségüket.


a-kifÜ-projektvezetője-az-Év-projektmenedzsere-díj-short-list-jén

Lezárult a „Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése” elnevezésű projekt 

A „Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése” elnevezésű, GINOP-3.3.1-16-2016-00001 azonosítószámú, az Európai Unió Regionális Alapja által támogatott fejlesztés befejeződött. Jelen projekt a különböző társadalmi csoportok között kialakult digitális szakadék csökkentését célozta meg 1500 Digitális Jólét Pont infrastrukturális fejlesztésén, valamint a Digitális Jólét Pontokon dolgozó Mentorok készségfejlesztésén keresztül.


lezárult-a-„közösségi-internet-hozzáférési-pontok-fejlesztése szolgáltatási-portfóliójuk-bővítése”-elnevezésű-projekt 

A Digitalizáció a gyakorlatban volt a KIFÜ-színpad fő témája a X. Infotér Konferencián

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) idén hatodik alkalommal vett részt önálló programmal az Infotér Konferencián. Az eddigi évekhez hasonlóan a KIFÜ-színpad 2019-ben is egy téma köré épült, amely nem volt más, mint a Digitalizáció a gyakorlatban. A színpad programját dr.


a-digitalizáció-a-gyakorlatban-volt-a-kifÜ-színpad-fő-témája-a-x.-infotér-konferencián

KIFÜ-színpad az Infotér Konferencián – Digitalizáció a gyakorlatban

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség immár hatodik alkalommal vesz részt önálló szakmai programmal október 16-án a balatonfüredi Infotér Konferencián.


kifÜ-színpad-az-infotér-konferencián-–-digitalizáció-a-gyakorlatban

A legfrissebb informatikai technológiákat tanítják az egyetemi vendégoktatók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium PROGRAMOZD a JÖVŐD! programjában a most kezdődött tanévben még több informatikai szakember tart előadásokat a legújabb technológiai ismeretekről 18 felsőoktatási intézmény hallgatóinak.


a-legfrissebb-informatikai-technológiákat-tanítják-az-egyetemi-vendégoktatók

Programozd a jövőd! – a WRO nemzeti döntőjén is!

2019-ben Magyarország rendezi meg a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotépítő versenyt, ahová több, mint 60 országból érkeznek versenyzők.  A magyarországi 6 elődöntőn összesen 120 csapat vett részt az ország egész területéről, amelyekből 58 csapat jutott be a július 10-11. között megrendezett tatabányai Nemzeti Döntőbe.


programozd-a-jövőd!-–-a-wro-nemzeti-döntőjén-is!

Meghívó előzetes piaci konzultáció II. fordulójára – Interdiszciplináris program

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (székhely: 1027 Budapest, Csalogány utca 9-11.), mint Ajánlatkérő a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 28.


meghívó-előzetes-piaci-konzultáció-ii.-fordulójára-–-interdiszciplináris-program

ePincekönyv, a szőlő- és bortermelők online

Az Agrárminisztérium által vezetett konzorcium 1,202 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” tárgyú felhívásának keretében. A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2018-00055 azonosító számú, A szőlő- és borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakítása és az elektronikus pincekönyv vezetési lehetőség biztosítása elnevezésű kiemelt projekt fejlesztéseinek köszönhetően hatékonyabbá válnak a szakmai ügyintézések és a hatósági eljárások is.


epincekönyv a-szőlő--és-bortermelők-online

50 magyar csapat készülhet az ITM támogatásával a nemzetközi legorobot építő versenyre

Idén Magyarország rendezi meg a robotépítő olimpia döntőjét. Az innovációs tárca ötven magyar iskola csapatait támogatja a programozási versenyhez szükséges eszközökkel, növelve ezzel a hazai esélyesek számát a világversenyen.


50-magyar-csapat-készülhet-az-itm-támogatásával-a-nemzetközi-legorobot-építő-versenyre

Minden településen biztosított az elektronikus önkormányzati ügyintézés

Már valamennyi magyarországi településen biztosított az elektronikus önkormányzati ügyintézés az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül - jelentették be a csaknem 18 milliárd forintos uniós program keddi, budapesti rendezvényén a projektet megvalósító szervezetek vezetői.


minden-településen-biztosított-az-elektronikus-önkormányzati-ügyintézés

Meghívó előzetes piaci konzultáció II. fordulójára – A XXI. századi digitális köznevelési infrastruktúra felhordó hálózatainak beszerzése

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), mint ajánlatkérő a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 28. § (4) bekezdésében foglaltak alapján „A XXI. századi digitális köznevelési infrastruktúra felhordó hálózatainak beszerzése” tárgyú, Ajánlatkérő által tervezett beszerzés tekintetében az előzetes piaci konzultáció II. fordulóját kívánja lefolytatni.


meghívó-előzetes-piaci-konzultáció-ii.-fordulójára-–-a-xxi.-századi-digitális-köznevelési-infrastruktúra-felhordó-hálózatainak-beszerzése

Programozz robotot! - Irány a világverseny!

A Programozd a jövőd! projekt pályázatot hirdet, melynek célja minél több magyar résztvevő indítása a World Robot Olympiad regionális és nemzetközi versenyein.Idén Magyarország rendezi meg a World Robot Olympiad (WRO) világdöntőt, melyen LEGO robotprogramozási feladatokkal szeretnék felkelteni a fiatalok érdeklődését az új, innovatív technológiák iránt, egyúttal ösztönözzék őket az informatikai szakirányú pályaválasztásra is. 


programozz-robotot!---irány-a-világverseny!

TOP 5 hazai business az állami szektorban – a KIFÜ három projektje is az élmezőnyben

Az IT Business év végen összegyűjtötte a top IT-fejlesztéseket és programokat. Az állami szektor öt csúcsprojektjébe beválasztották a Szupergyors Internet Programot, a Diákháló Programot és a Digitális Jólét Pontok kialakítását is.


top-5-hazai-business-az-állami-szektorban-–-a-kifÜ-három-projektje-is-az-élmezőnyben

Szupergyors internet SZIP Mobil szolgáltatással

A Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében vezetékes technológiával 2018 végéig el nem ért területek lefedése érdekében egy speciális szolgáltatás, a „SZIP Mobil” bevezetése történt meg. A SZIP Mobil azon háztartások számára nyújt – a vezetékes NGA szolgáltatások minőségét a lehető legjobban megközelítő – vezeték nélküli technológiára kifejlesztett szolgáltatásokat, amelyek vezetékes technológiával egyelőre nem férnek hozzá a szupergyors internethez.


szupergyors-internet-szip-mobil-szolgáltatással

IRÁNYTŰ A DIGITÁLIS VILÁGRA – megvalósítási szakaszban a GINOP 3.3.2 projekt

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezette konzorcium 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült az „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének elősegítése és a Digitális Jólét Program kiterjesztésének elősegítése” GINOP-3.3.2.-16-2017-00001 azonosítószámú konstrukció keretében. A kiemelt projekt célja, hogy egyre több állampolgár használja a digitális eszközöket, és éljen az internet nyújtotta lehetőségekkel.


irÁnytŰ-a-digitÁlis-vilÁgra-–-megvalósítási-szakaszban-a-ginop-3.3.2-projekt

Sikeresen zárult a GINOP 3.3.1 „Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése” című pályázat

A „Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése” című, GINOP-3.3.1-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt „Digitális Jólét Program (DJP) Pontok fejlesztése” elnevezésű belső pályázatára olyan közösségi színterek jelentkezhettek, ahol a közösségi internethasználat és az állampolgárok digitális készségfejlesztése is megvalósulhat. A pályázati felület 1500 darab DJP Pont támogatását követően 2018. november 14-én került lezárásra. 


sikeresen-zárult-a-ginop-3.3.1-„digitális-jólét-program-pontok-fejlesztése”-című-pályázat

Miniszteri kitűntetést vehetett át a KIFÜ három munkatársa

Az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter „Információs társadalomért szakmai érmet” adományozott a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél dolgozó dr. Berencsi Judit projektvezető részére, aki 2015 óta a KIFÜ több GINOP projektjében is magas színvonalú munkát végez – hozzáállása és lelkesedése példaértékű. Továbbá dr. Csapó Dániel közbeszerzési szakreferens, valamint Nagy Gábor Árpád integritásmenedzser „Miniszteri Elismerő Oklevelet” vehetett át az Innovációs és Technológiai Minisztériumban tartott ünnepi megemlékezésen.


miniszteri-kitűntetést-vehetett-át-a-kifÜ-három-munkatársa

Újra lehet pályázni a civil szervezeteknek

Újra megnyílt a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” című (GINOP-3.3.3-17 kódszámú) felhívásra benyúj


Újra-lehet-pályázni-a-civil-szervezeteknek

Nagy sikerrel zárult az Infotér konferencia részeként megtartott Digitális kereskedelem című rendezvény a Modern Vállalkozások Programja szervezésében

Kiemelt figyelem és vállalkozói részvétel övezte az Infotér 2018. konferencia keretében tartott Digitális kereskedelem előadást, mely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Infotér jóvoltából valósulhatott meg.


nagy-sikerrel-zárult-az-infotér-konferencia-részeként-megtartott-digitális-kereskedelem-című-rendezvény-a-modern-vállalkozások-programja-szervezésében

Az önkormányzati ügyintézés jövője már elérhető az ASP-ben

Néhány éve még csak szavak, látványtervek és elképzelések szintjén létezett az önkormányzati elektronikus ügyintézés rendszere.


az-önkormányzati-ügyintézés-jövője-már-elérhető-az-asp-ben

Az állami hálózatok volt a KIFÜ-színpad idei témája az Infotéren

Immár ötödik alkalommal vett részt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) az Infotér Konferencián önálló programmal. A KIFÜ-színpad, mint eddig minden évben, idén is egy aktuális téma köré épült. Ez alkalommal az állami infrastruktúra-hálózatok jelenét és jövőjét vették górcső alá a szakemberek.


az-állami-hálózatok-volt-a-kifÜ-színpad-idei-témája-az-infotéren

Meghívó előzetes piaci konzultációra – A XXI. századi digitális köznevelési infrastruktúra felhordó hálózatainak beszerzése

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), mint ajánlatkérő a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 28. § (4) bekezdésében foglaltak alapján előzetes piaci konzultációt kíván lefolytatni az Ajánlatkérő által tervezett alábbi beszerzés tekintetében: „A XXI.


meghívó-előzetes-piaci-konzultációra-–-a-xxi.-századi-digitális-köznevelési-infrastruktúra-felhordó-hálózatainak-beszerzése

Megalakult az informatikai cégeket és szakmai műhelyeket tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció Balatonfüreden

Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) Balatonfüreden. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, a koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez.


megalakult-az-informatikai-cégeket-és-szakmai-műhelyeket-tömörítő-mesterséges-intelligencia-koalíció-balatonfüreden

Megvalósítási szakaszba lépett a FIR projekt

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vezette konzorcium 7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukció keretében. A Copernicus Európai Földmegfigyelési Programba illeszkedő projekt célja, hogy a közigazgatás és a társadalom szereplői számára hasznos, naprakész műholdas földmegfigyelési adatokat szolgáltató, egységes és integrált rendszer valósuljon meg.


megvalósítási-szakaszba-lépett-a-fir-projekt

KIFÜ-színpad az Infotér konferencián – az állami infrastruktúra-hálózatok jelene és jövője

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség önálló szakmai programmal vesz részt október 10-én a balatonfüredi Infotér Konferencián. A KIFÜ-színpad központi témája az állami infrastruktúra-hálózatok jelene és jövője.


kifÜ-színpad-az-infotér-konferencián-–-az-állami-infrastruktúra-hálózatok-jelene-és-jövője

Digitális munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztése – támogatási szerződés

2018 júliusában hatályba lépett „A digitális munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztése Közép-Magyarországi Régióban” tárgyú támogatási szerződés. A KIFÜ-NSZFH konzorciumban megvalósuló uniós projekt összesen 800 000 000 forint – ezen belül a KIFÜ 87 120 000 forint – vissza nem térítendő támogatásban részesült.


digitális-munkaerő-piaci-kompetenciák-fejlesztése-–-támogatási-szerződés

600 helyszínen valósult már meg a Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése

Az idén februárban elindult országos pályázat eredményeként a Digitális Jólét Program (DJP) Hálózat több mint egyharmadát szerelték fel a mai kor igényeinek megfelelő digitális eszközökkel és wi-fivel.


600-helyszínen-valósult-már-meg-a-digitális-jólét-program-pontok-fejlesztése

Sikerrel zárult a KIFÜ vezetésével megvalósult „Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozása” elnevezésű kiemelt projekt

Az Online mappinggel kiegészítve 2018. július 1-től vált elérhetővé a Szupergyors Internet Program (SZIP) megvalósítására az internetszolgáltatók által beadott pályázatok hatékony összehangolása miatt kialakított Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR).


sikerrel-zárult-a-kifÜ-vezetésével-megvalósult-„hálózatfejlesztés-támogató-monitoring-rendszer-(htmr)-létrehozása”-elnevezésű-kiemelt-projekt

Projekt-nyitórendezvényeken ismertették a családtámogatás és nyugdíj, valamint az akkreditálás területén várható fejlesztéseket júniusban

Összefoglaló "A 21. század családtámogatása és nyugdíja” és „A Nemzeti Akkreditáló Hatóság hatósági eljárásainak tudásalapú átalakítása és az ehhez kapcsolódó szervezeti és informatikai fejlesztés a közigazgatási szolgáltatások átfutási ideje csökkentésének és minősége javításának érdekében” elnevezésű projektek nyitórendezvényeiről.


projekt-nyitórendezvényeken-ismertették-a-családtámogatás-és-nyugdíj valamint-az-akkreditálás-területén-várható-fejlesztéseket-júniusban

Közel félmillió vállalkozás regisztrált a Cégkapura

A 2018. január elsején indult Cégkapu szolgáltatást már 458 ezer cég használja. 2018. június elejéig több mint 600 ezer dokumentumot küldtek és fogadtak a Cégkapu felhasználói.


közel-félmillió-vállalkozás-regisztrált-a-cégkapura

Jól vizsgázott a Szupergyors Internet Program

Az Európai Számvevőszék öt tagállamban (Írország, Olaszország, Németország, Lengyelország, Magyarország) vizsgálta a szélessávúinternet-fejlesztéseket, köztük a Szupergyors Internet Programot (SZIP).


jól-vizsgázott-a-szupergyors-internet-program

"Fókuszban a HPC – szuperszámítástechnika az iparban és a kutatásban" konferencia

"Fókuszban a HPC – szuperszámítástechnika az iparban és a kutatásban" címmel közös konferenciát rendez a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség.


"fókuszban-a-hpc-–-szuperszámítástechnika-az-iparban-és-a-kutatásban"-konferencia

Elkezdődik a Földmegfigyelési Információs Rendszer kialakítása

2018. május 9-től megvalósítási szakaszba lépett a „Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása” elnevezésű kiemelt projekt, amelynek eredményeként kialakításra kerül a közigazgatási szervezetek, és az üzleti valamint a magán szektor számára is elérhető űrtávérzékelési és földmegfigyelési adatokat szolgáltató rendszer. 


elkezdődik-a-földmegfigyelési-információs-rendszer-kialakítása

Üdvözöljük megújult honlapunkon

Szeretettel köszöntjük a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség megújult honlapján. 

A honlap strukturális és funkcionális átalakításakor kiemelt szempont volt, hogy a szolgáltatásainkat és projektjeinket, az ügynökség működésével kapcsolatos információkat modern, letisztult megjelenés mellett könnyen elérhetővé tegyük. 

A korábban a niif.hu oldalon lévő szolgáltatások és projektek a főoldalon IKT-szolgáltatások menüpontban, valamint a Nemzetközi Projektek almenüben találhatók.  


Üdvözöljük-megújult-honlapunkon
iskolai wifi

Iskolai wifi – májustól éles üzembe áll az iskolai wifit menedzselő központ

A 2016-ban megalkotott Digitális Oktatási Stratégia (DOS) alapelve, hogy 20. századi tudással senki nem lehet versenyképes a 21. században, ezért szükségszerű biztosítani valamennyi köznevelési intézményben a megfelelő internetes sávszélességet, illetve az osztálytermeket és a közösségi tereket is lefedő, központilag menedzselt wifiszolgáltatást. Ezen fejlesztések célja, hogy a diákok és a pedagógusok a közoktatásban is magabiztosan és sokoldalúan használják az infokommunikációs eszközöket.


iskolai-wifi-–-májustól-éles-üzembe-áll-az-iskolai-wifit-menedzselő-központ

Elfogadták a VEKOP-8.5.4. projekt támogatási kérelmét

A Nemzetgazdasági Minisztérium elfogadta a VEKOP-8.5.4. sz. projekt – hivatalos nevén „A digitális munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztése a Közép-Magyarországi Régióban” – támogatási kérelmét.


elfogadták-a-vekop-8.5.4.-projekt-támogatási-kérelmét

Tovább fejlesztik az állami intézmények távközlési hálózatát

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., az Antenna Hungária Zrt., az MVM NET Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által alkotott konzorcium 4,73 milliárd forint vissza nem térítendő  támogatásból elindított beruházással 1850 hálózati végpont fejlesztését végzi el az állami intézmények által használt Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton (NTG).


tovább-fejlesztik-az-állami-intézmények-távközlési-hálózatát

Elindult a SZIP következő üteme

2018. január 5-én megjelent a GINOP 3.4.1 „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” elnevezésű pályázati felhívás következő üteme, amely Komplex munkanéven vált ismerté.


elindult-a-szip-következő-üteme

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Idősügyi Infokommunikációs Program

Az Idősügyi Infokommunikációs Program sikeres pilot időszakát követően a Kormány 2017. év eleji határozatában döntött a program közel 480 hátrányos helyzetű településre történő kiterjesztéséről. A program megvalósításáért a nemzeti fejlesztési miniszter a felelős, aki a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) közreműködésével gondoskodik az idősek informatikai eszközeinek beszerzéséről és a projekt technikai feltételeinek biztosításáról.


Újabb-mérföldkőhöz-érkezett-az-idősügyi-infokommunikációs-program

Az eduID digitális oktatási azonosítóval jelentős kedvezményeket kaphatnak a diákok

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett eduID a magyar oktatási és kutatói szféra egységes digitális, online azonosítója. A közoktatásban és a felsőoktatásban tanuló diákok, oktatók és a hazai kutatók ezen keresztül könnyen és biztonságosan azonosíthatják magukat.


az-eduid-digitális-oktatási-azonosítóval-jelentős-kedvezményeket-kaphatnak-a-diákok

50 előadó, 110 előadás, 5500 elért diák: befejeződött a programozd a jövőd! pályaorientációs országos kampánysorozatának első üteme

A "Programozd a jövőd!" uniós támogatással megvalósuló kormányzati projekt keretében, hiteles szakmai előadók tolmácsolásában országszerte közel 5500 pályaválasztás előtt álló középiskolás ismerkedhetett az informatikai pályával: a szakirányú felsőoktatási képzésekkel és a szakterületben rejlő karrierlehetőségekkel.


50-előadó 110-előadás 5500-elért-diák:-befejeződött-a-programozd-a-jövőd!-pályaorientációs-országos-kampánysorozatának-első-üteme

Országszerte 1500 Digitális Jólét Program Pont fejlesztése valósul meg

Korszerű eszközökkel és megújult tudástárral várnak mindenkit az országszerte ingyenesen elérhető 1500 megújult közösségi internet hozzáférési ponton. Az 5 milliárd forint hazai és uniós forrásból 2018 végére megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően színvonalas környezetben, szakértők segítségével bővíthetőek a digitális ismeretek.


országszerte-1500-digitális-jólét-program-pont-fejlesztése-valósul-meg

Több ezer felhasználó a Szupergyors Internet Program új, nagysebességű hálózatán

Az országban elsőként adtak át nagy sávszélességű hálózatot a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében 2018. január 30-án, Tégláson. A 166,7 millió forintból megvalósult fejlesztés több mint hatezer helyi lakost érint. A komplex kormányzati program megvalósítása révén 2018 végére minden magyar háztartásban elérhetővé válik a legalább 30 Mb/s sebességű internet-hozzáférés. A piaci szereplők és a kormányzat közös munkájának eredményeként a SZIP által kitűzött cél elérése terv szerint halad, országszerte 56 milliárd forint uniós támogatással közel 150 milliárd forint értékű beruházás valósul meg pályázati és önerős forrásból.


több-ezer-felhasználó-a-szupergyors-internet-program-új nagysebességű-hálózatán

Keretemelés a Programozd a jövőd! programban

2017. december 20-án a „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt támogatási szerződése módosult.


keretemelés-a-programozd-a-jövőd!-programban

Az önkormányzatok 92 százaléka az ASP rendszert használja

2018. január elsejétől újabb 1261 önkormányzat csatlakozott az ASP rendszert már tavaly is óta használó 1733 településhez, így az önkormányzatok 92 %-a, a települési önkormányzatok hivatalainak már 85 százalékában az ASP rendszer által biztosított komplex, felhő alapú alkalmazáscsomag támogatja az ügyintézők munkáját, akik közül az év első napjaiban több mint tízezren vették igénybe a szolgáltatásokat.


az-önkormányzatok-92-százaléka-az-asp-rendszert-használja

Több ezer iskola internet-sávszélességének bővítése, hálózatfejlesztése valósulhat meg hazai és uniós forrásból

2017 decemberében aláírták a „Köznevelési intézmények vezetékes és vezeték nélküli hálózati fejlesztései (belső hálózatok kivételével)” tárgyú, GINOP 3.4.6. azonosító számú projekt támogatási szerződését. A fejlesztéseket konzorciumban a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, az Antenna Hungária Zrt. és az MVM NET Zrt. valósíthatja meg összesen 10 milliárd forint vissza nem térítendő hazai és uniós támogatási forrásból.


több-ezer-iskola-internet-sávszélességének-bővítése hálózatfejlesztése-valósulhat-meg-hazai-és-uniós-forrásból

A KIFÜ vezetésével kezdődhet meg a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása 

Hatályba lépett a 7 milliárd forint uniós forrásból létrejövő „Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása” elnevezésű projekt Támogatási Szerződése. A fejlesztést végrehajtó konzorcium tagja – a konzorciumvezető KIFÜ mellett – a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.


a-kifÜ-vezetésével-kezdődhet-meg-a-földmegfigyelési-információs-rendszer-(fir)-földmegfigyelési-adatinfrastruktúra-és-szolgáltatások-kialakítása 

Idén Magyarország volt a házigazdája az Európai Unió egyik legnagyobb infokommunikációs rendezvényének, az ICT Proposers’ Day-nek

Önhűtő és -fűtő okosfásli, raktári leltárt végző drónok, közösségi árammegosztó rendszerrel működő elektromos moped, navigáló és világító okoscsengő – 22 magyar innováció mutatkozott be az Európai Unió idei legfontosabb infokommunikációs rendezvényén Budapesten.


idén-magyarország-volt-a-házigazdája-az-európai-unió-egyik-legnagyobb-infokommunikációs-rendezvényének az-ict-proposers’-day-nek

Miniszteri elismerést kaptak a KIFÜ munkatársai

Az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából dr. Gulrich Csaba „Információs társadalomért szakmai érmet”, Wágerné Streicher Eszter pedig „Miniszteri elismerő oklevelet” kapott a megemlékezésen.


miniszteri-elismerést-kaptak-a-kifÜ-munkatársai

Vision4Tech – Elérhető a november 8-án Budapesten megrendezésre kerülő stratégiai digitális és technológiai konferencia programja 

Stratégiai jelentőségű digitális és technológiai témákban szervez Vision4Tech címmel egynapos konferenciát a magyar V4 elnökség ideje alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapesten a Bálnában.


vision4tech-–-elérhető-a-november-8-án-budapesten-megrendezésre-kerülő-stratégiai-digitális-és-technológiai-konferencia-programja 

A KIFÜ idén is önálló szekcióval vett részt az Infotér Konferencián

2017. október 18-án 15 órakor a 8. Infotér Konferencia keretében ismét megnyitotta kapuit az immár hagyományosnak tekinthető KIFÜ-színpad, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség szakmai rendezvénye.


a-kifÜ-idén-is-önálló-szekcióval-vett-részt-az-infotér-konferencián

Infotér 2017 – KIFÜ-színpad: Digitális infrastruktúra-fejlesztések 

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség önálló szakmai programmal vesz részt október 18-án a balatonfüredi Infotér Konferencián. A KIFÜ-színpad központi témája a digitális infrastruktúra-fejlesztések és hatásuk a digitális társadalom fejlesztésére.


infotér-2017-–-kifÜ-színpad:-digitális-infrastruktúra-fejlesztések 

5 milliárd forint a Digitális Jólét Program Hálózat fejlesztésére

Országszerte legalább 1500 helyen lesznek elérhetőek a Digitális Jólét Program (DJP) Hálózat Pontok, melyek elsődleges feladata a polgárok ösztönzése az infokommunikációs eszközök használatára, korszerű digitális technológiai eszközök és felkészült szakemberek segítségével.


5-milliárd-forint-a-digitális-jólét-program-hálózat-fejlesztésére

A kormányhivatal irányításának hatékonyabbá tételét biztosító háttér kialakítása

A Fejér Megyei Kormányhivatal által vezetett konzorcium 7,00 milliárd forint vissza nem térítendő európai unós támogatásban részesült a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Az adminisztratív terhek csökkentése” konstrukció keretében.


a-kormányhivatal-irányításának-hatékonyabbá-tételét-biztosító-háttér-kialakítása

Digitálissá válik a fogyasztóvédelem

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezette konzorcium 1,687 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg a „Digitális Fogyasztóvédelem” – a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálása elnevezésű projektjét a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fe


digitálissá-válik-a-fogyasztóvédelem

Tovább egységesítik a közigazgatás informatikai rendszereit

Tovább egységesítik a közigazgatás informatikai rendszereit - jelentette be a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. igazgatója szerdán Budapesten, a Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3) projekt sajtótájékoztatóján.


tovább-egységesítik-a-közigazgatás-informatikai-rendszereit

Ingyenes informatikai képzések indulnak

AZ IKT-SZEKTORBA TARTÓ DIÁKOK SZÁMÁRA MÉG 2500 ÜRES HELY VAN A FELSŐOKTATÁSBAN


ingyenes-informatikai-képzések-indulnak

Újabb sikeres pályázatok a szupergyors internet megvalósításában

A Szupergyors Internet Program második ütemében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése a Közép-Magyarország Régióban” elnevezésű pályázat keretében 21 pályázati egységre vonatkozóan született támogatói döntés.


Újabb-sikeres-pályázatok-a-szupergyors-internet-megvalósításában

Több ezer iskola internet-sávszélesség fejlesztése valósult meg

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség a tavalyi év végén megkezdett ötödik Sulinet hálózatfejlesztési fázisában 3100 iskola internetsávszélesség-bővítését valósította meg.


több-ezer-iskola-internet-sávszélesség-fejlesztése-valósult-meg

Elindult a GINOP 3.3.2 projekt

A GINOP 3.3.2. kódszámú „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a Digitális Jólét Program kiterjesztésének elősegítése” című kiemelt projekt célja, hogy csökkenjen azoknak az állampolgároknak a száma, akik még sosem használták a világhálót. A projekt 1,9 milliárd forint európai uniós támogatással valósul meg.


elindult-a-ginop-3.3.2-projekt

Országossá válik az önkormányzati ASP-rendszer

Országossá válik 2019-re az önkormányzati ASP (Application Service Provider) rendszer, az eddig mintegy 1600 önkormányzatot bevonó projekt országos kiterjesztésének és fejlesztésének nyitórendezvényét csütörtökön tartották Budapesten.


országossá-válik-az-önkormányzati-asp-rendszer

A KIFÜ szuperszámítógépe is segíti a világ legnagyobb űrtávcsövének munkáját

A 2018 végén felbocsátandó James Webb űrtávcső távoli csillagok, bolygórendszerek és galaxisok infravörös sugárzását vizsgálja majd.


a-kifÜ-szuperszámítógépe-is-segíti-a-világ-legnagyobb-űrtávcsövének-munkáját

A kormány piaci szereplők bevonásával versenyképesebbé teszi az egyetemi informatikusképzést

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a szakmai napon elmondta: „2017 szeptemberében 21 magyarországi felsőoktatási intézményben indulnak el azok a díjmentes, elsősorban informatikus hallgatóknak szóló képzések, amelyek egy-e


a-kormány-piaci-szereplők-bevonásával-versenyképesebbé-teszi-az-egyetemi-informatikusképzést

Júliustól komplex térinformatikai rendszer támogatja a Szupergyors Internet Program végrehajtását

Országszerte hatékonyabbá válik a távközlési fejlesztések nyomonkövetése, megkönnyítve ezzel a szélessávú hálózatok rövid és hosszú távú tervezését, kivitelezését.


júliustól-komplex-térinformatikai-rendszer-támogatja-a-szupergyors-internet-program-végrehajtását

Véget ért a Nyíregyháza alprogram

Lezárult a Digitális Jólét Program (korábban: DNFP) Nyíregyházi település-központú alprogramja.


véget-ért-a-nyíregyháza-alprogram

Megvalósítási szakaszába érkezett az ASP 2.0 projekt

Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0) elnevezésű projekt támogatási szerződésmódosítás aláírására 2017.


megvalósítási-szakaszába-érkezett-az-asp-2.0-projekt

PRACE Project Access pályázat – hazai kutatóintézmények is használhatják a közös európai szuperszámítógép-infrastruktúrát

Magyar kutatók is jelentkezhetnek a PRACE Project Access pályázatra, amelynek keretében akár 10 petaflop/s kapacitású európai szuperszámítógépekre nyerhetnek erőforrást. A pályázatok beadási határideje 2017. május 30.


prace-project-access-pályázat-–-hazai-kutatóintézmények-is-használhatják-a-közös-európai-szuperszámítógép-infrastruktúrát

Malajziában ismertették az INPUT programot

Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára 2017.


malajziában-ismertették-az-input-programot

A KIFÜ szuperszámítógépei az európai lézerinfrastruktúra (ELI) szolgálatában 

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által biztosított infrastruktúrára épül Szegeden az ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás, az ELI-ALPS nevű világszínvonalú kutatási nagyberendezés.


a-kifÜ-szuperszámítógépei-az-európai-lézerinfrastruktúra-(eli)-szolgálatában 

A legújabb infokommunikációs trendekről egyeztetnek a NETWORKSHOP 2017 konferencia résztvevői

Nagysebességű hibridhálózati technológiákról, új intézményi rendszerekről, smart technológiai fejlesztésekről is esik szó a 26.


a-legújabb-infokommunikációs-trendekről-egyeztetnek-a-networkshop-2017-konferencia-résztvevői

A kormány az IT-vállalkozások nemzetközi piacra jutását támogató programot indít

„Kiemelt fontosságú, hogy a digitalizáció területén a magyarok az újítók, a kezdeményezők, és ne a követők, a sereghajtók között legyenek.


a-kormány-az-it-vállalkozások-nemzetközi-piacra-jutását-támogató-programot-indít

Átfogó programot indít a kormány az informatikus utánpótlás biztosítására

„A jelen és a jövő a digitalizáció, a kormány célja, hogy a magyar emberek és vállalkozások a digitális átalakulás nyerteseivé váljanak.


Átfogó-programot-indít-a-kormány-az-informatikus-utánpótlás-biztosítására

Gyorsabb lesz az internet több ezer iskolában

Az úgynevezett Sulinet V. fázist a NIIF Program részeként a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) indította el tavaly október végen. Ennek keretében ez idáig 2300 közoktatási intézmény sávszélesség-fejlesztése valósult meg.


gyorsabb-lesz-az-internet-több-ezer-iskolában

Networkshop 2017 konferencia

Immár 26. alkalommal rendezik meg a NIIF Program keretében a legnagyobb hazai számítógép-hálózati konferenciát 2017. április 19-21. között. Az esemény fő szervezői a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a HUNGARNET Egyesület.


networkshop-2017-konferencia

Miniszteri elismerést kaptak a KIFÜ munkatársai

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter „A Hírközlésért Érdemérem” szakmai érmet adományozott a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél tanácsadóként dolgozó dr.


miniszteri-elismerést-kaptak-a-kifÜ-munkatársai

A Szupergyors Internet Program keretében 230 ezer háztartásban már elérhetővé vált a szupergyors internet

Az országban 170 járásban folynak hálózatépítési és kapacitásfejlesztési munkák


a-szupergyors-internet-program-keretében-230-ezer-háztartásban-már-elérhetővé-vált-a-szupergyors-internet

Befejeződött a „Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer Létrehozása” elnevezésű kiemelt projekt alkalmazás fejlesztésének harmadik üteme

A 2,54 milliárd forint uniós forrásból megvalósuló teljes fejlesztés célja – a korábban elkészült modulokkal egyetemben – egy országos, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása.


befejeződött-a-„hálózatfejlesztés-támogató-monitoring-rendszer-létrehozása”-elnevezésű-kiemelt-projekt-alkalmazás-fejlesztésének-harmadik-üteme

Indul a Szupergyors Internet Program kivitelezését követő projekt

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 400 millió forint európai uniós és hazai támogatásból megvalósuló projekt célja a Szupergyors Internet Program szélessávú fejlesztéseinek előkészítéséhez és végrehajtásához kapcsolódó feladatok ellátása.


indul-a-szupergyors-internet-program-kivitelezését-követő-projekt

Hat szabolcsi járásban folytatódik a Digitális jólét program lakossági pályázata

Nyíregyháza után hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járásra is kiterjesztik a Digitális jólét program lakossági eszköztámogatást célzó kísérleti alprogramját, és így több mint 2800 informatikai eszközt kaphatnak az ott élők - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációé


hat-szabolcsi-járásban-folytatódik-a-digitális-jólét-program-lakossági-pályázata

A közösségi internetpontok fejlesztésére, szolgáltatási lehetőségeik bővítésére irányuló projekt indul

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által vezetett konzorcium sikeresen megkötötte a Támogatási Szerződést a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül meghirdetésre kerülő „Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk b


a-közösségi-internetpontok-fejlesztésére szolgáltatási-lehetőségeik-bővítésére-irányuló-projekt-indul

Januárban 1673 önkormányzatnál indul az ASP rendszer

1673 önkormányzat kezdi meg az ASP (Application Service Provider – alkalmazás szolgáltatási modell) gazdálkodási és adó szakrendszer használatát januártól.


januárban-1673-önkormányzatnál-indul-az-asp-rendszer

Folytatódik a Szupergyors Internet Program megvalósítása

A program második ütemében Közép-Magyarországon is elkezdődhetnek a szükséges fejlesztések.


folytatódik-a-szupergyors-internet-program-megvalósítása

A KIFÜ által vezetett „Digitális Fogyasztóvédelem” – a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálását célzó projekt előkészítési szakaszba ért

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség a napokban kötötte meg a támogatási szerződést az európai uniós forrásból megvalósuló „Digitális Fogyasztóvédelem” – a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálása (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00031) projekt előkészítésére.


a-kifÜ-által-vezetett-„digitális-fogyasztóvédelem”-–-a-fogyasztóvédelmi-feladatok-elektronizálását-célzó-projekt-előkészítési-szakaszba-ért

Kormányzati program indul az oktatási intézmények és az informatikai vállalkozások közötti együttműködés fejlesztésére

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program első ütemében több mint 2,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból indít programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével (IVSZ) és a Kormányz


kormányzati-program-indul-az-oktatási-intézmények-és-az-informatikai-vállalkozások-közötti-együttműködés-fejlesztésére

Helybe megy a Szupergyors Internet Program

A Digitális Jólét Program (DJP) programiroda szervezésében 18 megyeszékhelyen tartanak előadásokat, és biztosítanak konzultációs lehetőséget az adott megye valamennyi polgármestere, jegyzője, a járási hivatalok vezetői és a megyei kormányhivatali munkatársak számára a Szupergyors Internet Program


helybe-megy-a-szupergyors-internet-program

A KIFÜ kiemelt szerepben, önálló szekcióval vett részt az Infotér 2016 konferencián

Idén immár 7. alkalommal rendezték meg Balatonfüreden az Infotér konferenciát, amelyen a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) volt a házigazdája az infokommunikációs hálózati infrastruktúra szekciónak.


a-kifÜ-kiemelt-szerepben önálló-szekcióval-vett-részt-az-infotér-2016-konferencián

Eredményesen zárult a Digitális Jólét Program keretében megvalósuló Nyíregyháza Alprogram

A 2016 novemberében lezárult Nyíregyháza Alprogram lehetőséget ad arra, hogy az itt szerzett tapasztalatok megalapozzák az országos infokommunikációs fejlesztések további irányát.


eredményesen-zárult-a-digitális-jólét-program-keretében-megvalósuló-nyíregyháza-alprogram

REGINA 2016 konferencia

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), mint az NIIF Intézet jogutódja és az NIIF Program működtetője a lillafüredi Palota Szállóban rendezi meg 2016. november 22-23.


regina-2016-konferencia

Infotér 2016 – Idén is színvonalas szakmai programmal jelentkezik a KIFÜ

A KIFÜ az idei évben is hasznos szakmai előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel várja az érdeklődőket a hamarosan megrendezésre kerülő Infotér Konferencián. Ezúttal az Infokommunikációs hálózati infrastruktúra szekcióban, 2016.


infotér-2016-–-idén-is-színvonalas-szakmai-programmal-jelentkezik-a-kifÜ

Újabb támogatási szerződések az Adminisztratív terhek csökkentése c. KÖFOP 1 kiemelt konstrukcióban

Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése c. projekt mellett újabb 7 kiemelt projekt előkészítésére kötött támogatási szerződést a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) lebonyolításáért felelős Irányító Hatóság.


Újabb-támogatási-szerződések-az-adminisztratív-terhek-csökkentése-c.-kÖfop-1-kiemelt-konstrukcióban

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter elismerésben részesítette a KIFÜ munkatársait

A 2016. október 23-i megemlékezés keretében Dr. Seszták Miklós miniszter úr Springer Ferenc, Csilling László, dr. Némethi Zsolt és Németi Beáta KIFÜ munkatársaknak adományozott elismeréseket a Pesti Vígadóban tartott rendezvényen.


a-nemzeti-fejlesztési-miniszter-elismerésben-részesítette-a-kifÜ-munkatársait

Befejeződött a „hálózatfejlesztés támogató monitoring rendszer létrehozása” elnevezésű kiemelt projekt második üteme

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség a KÖFOP-2.3.2-VEKOP-15 „Hálózatfejlesztést támogató Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozása” című konstrukció keretében 2,540 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Re


befejeződött-a-„hálózatfejlesztés-támogató-monitoring-rendszer-létrehozása”-elnevezésű-kiemelt-projekt-második-üteme

Közel kétezer háztartás és 13 köznevelési intézmény jut notebookhoz és táblagéphez Nyíregyházán és a Nyíregyházi járás területén

2016. október 3. és 29. között kapják meg a Digitális Nemzet Fejlesztési Program Nyíregyházi település-központú kísérleti modellprogramjának keretében meghirdetett eszközpályázat nyertesei a térítésmentesen használható notebookokat és táblagépeket.


közel-kétezer-háztartás-és-13-köznevelési-intézmény-jut-notebookhoz-és-táblagéphez-nyíregyházán-és-a-nyíregyházi-járás-területén

A KIFÜ lett a jogutódja a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetnek 

2016. szeptember 1-jével a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) a 1312/2016. kormányhatározatban foglaltak szerint beolvadt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségbe.


a-kifÜ-lett-a-jogutódja-a-nemzeti-információs-infrastruktúra-fejlesztési-intézetnek 

A KIFÜ vezetésével kezdődhet meg az oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzését és támogatását célzó kiemelt projekt előkészítése

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség a napokban kötötte meg az általa vezetett konzorcium nevében a támogatási szerződést az európai uniós forrásból megvalósuló, GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú, „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzés


a-kifÜ-vezetésével-kezdődhet-meg-az-oktatási-intézmények-és-ikt-vállalkozások-közötti-együttműködés-ösztönzését-és-támogatását-célzó-kiemelt-projekt-előkészítése

A KIFÜ látja el a minőségbiztosítási feladatokat az állami intézmények nagy sebességű hálózati kapcsolatainak kiépítésénél

Céljaiban egymással szorosan összefüggő projektek támogatási szerződését írták alá a napokban: a GINOP-3.4.2-VEKOP-15 projekt az ellátatlan állami intézményeknél nagy sávszélességű hálózatok kiépítését, míg a GINOP-3.4.3-VEKOP-15 a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat továbbfejlesztését, bővítését és


a-kifÜ-látja-el-a-minőségbiztosítási-feladatokat-az-állami-intézmények-nagy-sebességű-hálózati-kapcsolatainak-kiépítésénél

Útjára indult a „hálózatfejlesztés támogató monitoring rendszer létrehozása” elnevezésű kiemelt projekt

A fejlesztés célja egy országos szintű, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása, amely naprakész módon alkalmas a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére, a nyertes pályázatok végrehajtásának felügyelőmérnöki támogatására, valamint a hatósági folyamatok elektron


Útjára-indult-a-„hálózatfejlesztés-támogató-monitoring-rendszer-létrehozása”-elnevezésű-kiemelt-projekt

A szupergyors internet megvalósítását támogatja a KIFÜ új projektje

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség megkötötte a támogatási szerződést a KÖFOP-2.3.2-VEKOP-15 Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) projekt megvalósítására.


a-szupergyors-internet-megvalósítását-támogatja-a-kifÜ-új-projektje

A KIFÜ vezetésével kezdődhet meg az önkormányzati ASP szolgáltatásrendszer országos kiterjesztését támogató projekt előkészítése

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség a napokban kötötte meg a támogatási szerződést az európai uniós forrásból megvalósuló Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (KÖFOP-1.2.2) projekt előkészítésére.     


a-kifÜ-vezetésével-kezdődhet-meg-az-önkormányzati-asp-szolgáltatásrendszer-országos-kiterjesztését-támogató-projekt-előkészítése

Győrben indult útjára a mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációját segítő program

Mintegy 3000 hazai mikro-, kis- és középvállalkozást (kkv) célzó infokommunikációs szemléletformáló és kompetenciafejlesztő program indult, amelynek nyitó eseményét Győrben tartották.


győrben-indult-útjára-a-mikro- kis--és-középvállalkozások-digitalizációját-segítő-program

A KIFÜ valósíthatja meg az IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését támogató projektet

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség támogatási szerződést kötött a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében az „IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítása” GINOP-3.1.3-15-ös projektre. 


a-kifÜ-valósíthatja-meg-az-ikt-startup-cégek-nemzetközi-piacra-lépését-támogató-projektet

Elindult a Digitális Jólét Fórum

2016. április  22-én  útjára indult a Digitális Jólét Program megvalósításában kiemelkedő szereppel bíró társadalmi konzultációs platform, a Digitális Jólét Fórum. A szervezésben a Digitális Jólét Program Titkárságával a KIFÜ működik együtt.


elindult-a-digitális-jólét-fórum

Programmenedzsment a közigazgatásban

Immáron 19. alkalommal rendezte meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület a Projektmenedzsment Fórumot, amelyen Kópiás Bence a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnökhelyettese Közigazgatási programmenedzsment tapasztalatok és tervek címmel tartott előadást.


programmenedzsment-a-közigazgatásban

Új helyre költözött a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 2016. március 21-én új helyszínre költözött. A továbbiakban, a Batthyány tértől szintén néhány lépésre, a 1027 Budapest, Csalogány u. 9-11. szám alatt található irodaház épületében várjuk partnereinket.


Új-helyre-költözött-a-kormányzati-informatikai-fejlesztési-Ügynökség
a-nemzeti-fejlesztési-miniszter-elismerésben-részesítette-Ácsné-rátkai-ilonát-és-való-attilát

139 járásra összesen 234 pályázat érkezett a legalább 30 Mbps sávszélességű hálózat kiépítésére

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség megkezdte a „GINOP-3.4.1-2015 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című pályázatra beérkezett támogatási kérelmek műsz


139-járásra-összesen-234-pályázat-érkezett-a-legalább-30-mbps-sávszélességű-hálózat-kiépítésére
két-év-alatt-mintegy-100-ezer-felnőtt-informatikai-képzése-valósulhat-meg-a-kifÜ-közreműködésével

A KIFÜ saját fejlesztésű projektmenedzsment szolgáltatását mutatta be a Microsoft konferenciáján

A napokban rendezték meg Magyarországon első alkalommal a Microsoft Future Decoded konferenciát, amelyre a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget is meghívták. A KIFÜ Projektmenedzsment és kontrolling a kormányzati szektorban címmel tartott előadást a szakmai eseményen.


a-kifÜ-saját-fejlesztésű-projektmenedzsment-szolgáltatását-mutatta-be-a-microsoft-konferenciáján

Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer létrehozása – újabb támogatási kérelmet nyújtott be a KIFÜ

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) ezúttal a KÖFOP-2.3.2. – VEKOP-15 „Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozása” tárgyú kiemelt projekt kapcsán nyújtotta be projektgazdaként támogatási kérelmét.


hálózatfejlesztés-támogató-monitoring-rendszer-létrehozása-–-újabb-támogatási-kérelmet-nyújtott-be-a-kifÜ

Benyújtásra került az Önkormányzati ASP 2 projekt támogatási kérelme

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) - mint projektgazda és konzorciumvezető –benyújtotta támogatási kérelmét a KÖFOP 1.2.2 „Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0)” tárgyú kiemelt projekt támogatási kérelmének elbírálására. 


benyújtásra-került-az-Önkormányzati-asp-2-projekt-támogatási-kérelme

2,5 milliárdos támogatás az IKT startup vállalkozások nemzetközi piacra lépéséhez

Megjelent a GINOP-3.1.3-15-IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítása című pályázat felhívása, melynek közvetlen címzettje a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség.


2 5-milliárdos-támogatás-az-ikt-startup-vállalkozások-nemzetközi-piacra-lépéséhez

Közös adatbázisba kerülnek a hazai támogatások

A hazai fejlesztéspolitika többféle informatikai rendszert használ a támogatások felhasználásának ellenőrzésére, emellett a nemzetközi támogatások nyilvántartása sem egységes.


közös-adatbázisba-kerülnek-a-hazai-támogatások

Támogatási Szerződés az Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetencia fejlesztő program megvalósítására

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által vezetett konzorciumnak az elsők között sikerült Támogatási szerződést kötnie az Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetencia fejlesztő program megvalósítására kkv


támogatási-szerződés-az-infokommunikációs-motivációs szemléletformáló-és-kompetencia-fejlesztő-program-megvalósítására

Ismét teltház volt a KIFÜ szakmai rendezvényén

A KIFÜ-színpad látogatói az idei évben elsősorban az „EKOP értékelés és KÖFOP minőségbiztosítás”, illetve a „Digitális Magyarország és a szupergyors internet” témakörben kaphattak információkat a meghívott szakemberektől.


ismét-teltház-volt-a-kifÜ-szakmai-rendezvényén

Miniszteri kitüntetést kaptak a KIFÜ szakemberei

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség szakembereit, az október 23-i nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetésben részesítette Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter. 


miniszteri-kitüntetést-kaptak-a-kifÜ-szakemberei

KIFÜ mint KÖFOP minőségbiztosító

A Miniszterelnökség Közigazgatási Programok Irányító Hatósága 2015. szeptember 30-án megjelentette „Az adminisztratív terhek csökkentése” című, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 kódszámú felhívást.


kifÜ-mint-kÖfop-minőségbiztosító

Infotér Konferencia 2015 – Ismét várja az érdeklődőket a KIFÜ szakmai színpad

A két évvel ezelőtti sikeres bemutatkozást követően, az idei évben ismét önálló programmal vesz részt szervezetünk az információs társadalom legjelentősebb eseményén.


infotér-konferencia-2015-–-ismét-várja-az-érdeklődőket-a-kifÜ-szakmai-színpad

Újabb FEM projekt ellátására kapott megbízást a KIFÜ

A KIFÜ portfóliója - a GSM-R projekt Felügyelő Mérnöki Szolgálatának (FEM) tapasztalatai, valamint az INTUT (Magyar Közút) FEM tapasztalatok alapján - újabb FEM projekt ellátására kapott megbízást a KÖZOP Irányító Hatóságtól.


Újabb-fem-projekt-ellátására-kapott-megbízást-a-kifÜ

Lezárult az EDR projekt megvalósítása

A konzorciumi tagok képviseletében a Pro-M Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be az „Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer fejlesztése” kiemelt projektben elért eredményeket.


lezárult-az-edr-projekt-megvalósítása

Szupergyors Internet minden háztartásban

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2015.


szupergyors-internet-minden-háztartásban

Fontos kormányzati lépések a hazai szélessávért – épül a Digitális Magyarország

A szolgáltatók fejlesztéseit segítő új jogszabályok, valamint az országos internet hálózatra vonatkozó friss felmérés megalapozza a 2018-ra vállalt kormányzati cél megvalósulását a legalább 30 Mbit/s sávszélességért – összegezte az elmúlt időszak eredményeit Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejle


fontos-kormányzati-lépések-a-hazai-szélessávért-–-épül-a-digitális-magyarország

Benyújtásra került a GINOP-3.2.1-2015 pályázat

A KIFÜ is részt vesz a Digitális Nemzeti Fejlesztési Program (DNFP) céljainak eléréséhez kapcsolódó, Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetenciafejlesztő program kis- és középvállalkozásoknak című kiemelt projekt végrehajtásában.


benyújtásra-került-a-ginop-3.2.1-2015-pályázat

DNFP Nyíregyháza Alprogram – A KIFÜ-t érintő aktuális feladatok

A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia gyakorlati végrehajtását szolgáló Digitális Magyarország program, illetve annak kezdő lépéseit meghatározó Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) megvalósításáról szóló kormányhatározat feladatainak egy része 2015 nyarára már teljesült, illetve az év vég


dnfp-nyíregyháza-alprogram-–-a-kifÜ-t-érintő-aktuális-feladatok

Elkészült a Szupergyors Internet Projekt térképes adatbázisa

Az EU Digitális Menetrendje alapján a kormány célul tűzte ki, hogy 2018-ra Magyarország teljes területén biztosított legyen a 30 Mbps sávszélességű internet elérése, rendelkezésre álljon az ehhez szükséges hálózati infrastruktúra.


elkészült-a-szupergyors-internet-projekt-térképes-adatbázisa

Lezárult az önkormányzati ASP projekt megvalósítása

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke a sajtó számára is nyilvános projektzáró rendezvényen jelentette be, hogy határidőre, a tervezett szakmai tartalommal, a meghatározott költségkereten belül valósult meg az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (E


lezárult-az-önkormányzati-asp-projekt-megvalósítása

Újabb FEM projekt a KIFÜ portfólióban

A KIFÜ a GSM-R projekt felügyelő mérnöki (FEM) tevékenységek mellett újabb FEM projekt ellátására kapott megbízást a KÖFOP Irányító Hatóságtól. A feladat a Magyar Közút Nonprofit ZRt. Integrált, úthálózat karbantartást támogató rendszerének kialakítására irányuló ún.


Újabb-fem-projekt-a-kifÜ-portfólióban

Éles üzemben az önkormányzati ASP

A KIFÜ irányításával megvalósított EKOP projekt eredményeként elkészült önkormányzati ASP szolgáltatást már 11 közép-magyarországi település használja éles üzemben, napi belső működése során.


Éles-üzemben-az-önkormányzati-asp

Digitális szakadék csökkentése – Kulcsszerepben a KIFÜ és az eMagyarország Pontok hálózata

A Széchenyi 2020 keretében megjelent GINOP 6.1.2 – Digitális szakadék csökkentése című konstrukció alapvető célja a digitális írástudatlanság csökkentése a felnőtt lakosság körében, digitális alapkompetenciájuk fejlesztése, mely hozzájárul gazdasági versenyképességük növeléséhez.


digitális-szakadék-csökkentése-–-kulcsszerepben-a-kifÜ-és-az-emagyarország-pontok-hálózata

Lezárult az EKOP-2.A.3 Központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszerhez való csatlakozás c. projekt

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által vezetett konzorcium az „Elektronikus fizetés megvalósítása” című, EKOP-2.1.1 azonosító számú projektben olyan központi elektronikus fizetési szolgáltatást és kapcsolódó elszámolási rendszert hozott létre, amelynek használatával az ügyf


lezárult-az-ekop-2.a.3-központi-elektronikus-fizetési-és-elszámolási-rendszerhez-való-csatlakozás-c.-projekt

Újabb tevékenységgel bővült a KIFÜ feladatköre

Az eMagyarország Pontok hálózatának szakmai koordinálásával kapcsolatos feladatokat 2015. április 10. napjától  a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) látja el.


Újabb-tevékenységgel-bővült-a-kifÜ-feladatköre

Elismerésben részesültek a KIFÜ munkatársai

Az idei március 15-i megemlékezés keretében Dr.


elismerésben-részesültek-a-kifÜ-munkatársai

A GOP biztosítja a Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) megvalósításának előkészítését

A DNFP megvalósítása érdekében az előkészítési feladatok végrehajtására a 1631/2014. (XI. 6.) Kormányhatározat a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget jelölte ki. A DNFP GINOP 3., 6. és 8.


a-gop-biztosítja-a-digitális-nemzet-fejlesztési-program-(dnfp)-megvalósításának-előkészítését

Hálózatfejlesztés Támogató és Monitoring Rendszerrel (HTMR) támogatott internet infrastruktúra fejlesztés a KIFÜ-ben

A Szupergyors Internet Projekt (SZIP) keretében egy, eddig a hazai szélessávú internet fejlesztési projektek történetében nem alkalmazott Hálózatfejlesztést Támogató és Monitoring rendszer (HTMR) kerül kialakításra és alkalmazásra, amely a teljes hálózatfejlesztéshez kötődő folyamatot lefedi a te


hálózatfejlesztés-támogató-és-monitoring-rendszerrel-(htmr)-támogatott-internet-infrastruktúra-fejlesztés-a-kifÜ-ben

Országossá válik az ASP Központ

Elhárult a finanszírozási akadálya annak, hogy megkezdődjön az önkormányzati ASP központ országos kiterjesztése. Az eddig kizárólag pest megyei önkormányzatokat kiszolgáló rendszer országos kiterjesztésének előkészítése még a 2007-2013-as európai uniós források terhére történhet meg.


országossá-válik-az-asp-központ

A KIFÜ menedzseli a DNFP kísérleti alprogramot Nyíregyházán

Az év végén jelent meg a Kormány 1854/2014. (XII. 30.) Korm.


a-kifÜ-menedzseli-a-dnfp-kísérleti-alprogramot-nyíregyházán

Elérhető a KIFÜ termék-minőségbiztosítás módszertani ajánlása

A KIFÜ az ÁROP 1.1.17. projekt keretében hiánypótló módon számos projektmenedzsment módszertani leírást állított össze és tett közzé.


elérhető-a-kifÜ-termék-minőségbiztosítás-módszertani-ajánlása

A KIFÜ 2014-ben

A 2014-es esztendőben a KIFÜ jelentős eredményeket ért el az általa menedzselt projektekben.


a-kifÜ-2014-ben

DNFP Programiroda a KIFÜ-ben

A hazai infokommunikációs szektor fejlesztésének 2014-20-as uniós tervezési ciklussal egybeeső időtávra vonatkozó stratégiai irányait, fejlesztési súlypontjait a Kormány által 2014.


dnfp-programiroda-a-kifÜ-ben

Jelentős mérföldkövek valósultak meg az Önkormányzati ASP projektben

A gazdálkodási szakrendszer kialakításának megkezdésével immár az ASP mind a hat moduljának folyamatban van a fejlesztése, a projekt 2015. március 31-i zárásáig ütemezetten halad előre a megvalósítás.


jelentős-mérföldkövek-valósultak-meg-az-Önkormányzati-asp-projektben

Sikerrel zárult a KIFÜ második projektmenedzsment eljárásrend kurzusa

November első hetében végéhez érkezett az ÁROP 1.1.17. projekt részeként megvalósított projektmenedzsment képzés, az eredményeket a KIFÜ és partnerei záró rendezvényen értékelték.


sikerrel-zárult-a-kifÜ-második-projektmenedzsment-eljárásrend-kurzusa

Idén is Infotér

A KIFÜ idén is részt vett a 2014. november 6-7-én Balatonfüreden immár ötödik alkalommal megrendezett Infotér konferencián.


idén-is-infotér

Kitüntették a KIFÜ projektmenedzserét

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter dr. Seszták Miklós a Hírközlésért Érdemérem szakmai elismerésnek minősített kitüntetést adományozta az ESR – 112 projekt megvalósításban végzett tevékenységéért Göndör Lászlónak, a KIFÜ projektmenedzserének október 23-a alkalmából.


kitüntették-a-kifÜ-projektmenedzserét

Átvette államtitkári kinevezését Kara Ákos

Áder János köztársasági elnök - a miniszterelnök javaslatára - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárává nevezte ki Kara Ákost 2014. október 27-én.


Átvette-államtitkári-kinevezését-kara-Ákos

Megkezdődtek a KIFÜ-ben a 2014. évi projektmenedzsment képzések

A KIFÜ szeptemberben megkezdte a tavalyi évben sikerrel lezajlott projektmenedzsment tréning 2014. évi kurzusainak lebonyolítását.


megkezdődtek-a-kifÜ-ben-a-2014.-évi-projektmenedzsment-képzések

Az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer működtetője a KEK KH

Változás történt az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) működtetésében, ugyanis 2014. október 1-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a rendszer működtetésének feladata a Belügyminisztériumhoz került.


az-elektronikus-fizetési-és-elszámolási-rendszer-működtetője-a-kek-kh

112-es Nap a WestEnd előtt!

A 112 segélyhívószám népszerűsítése, ismertségének növelése céljából szeptember hónapra intenzív kampányt szerveztünk. Ennek része az Európai 112-es Nap is, amelyet 2014. szeptember 24-én 16:00 órától rendezünk meg a WestEnd főbejárata előtti téren.


112-es-nap-a-westend-előtt!

Megkezdődött az önkormányzati ASP első szakrendszereinek tesztelése

A kiválasztott települések az elmúlt hónapok folyamán megkezdték az önkormányzati ASP projektben bevezetésre kerülő, települési adó szakrendszer tesztelését.


megkezdődött-az-önkormányzati-asp-első-szakrendszereinek-tesztelése

Hivatalosan is átadták az ESR – 112 projekt során elkészült Hívásfogadó Központokat

Miskolcon, dr. Pintér Sándor belügyminiszter 2014. szeptember 9-én hivatalosan is átadta a KIFÜ által vezetett ESR – 112 projekt keretében a Hívásfogadó Központokat, így lezárult az eddigi próbaüzem és a rendszerek éles üzemben működnek tovább. A két központ Miskolcon és Szombathelyen 2014.


hivatalosan-is-átadták-az-esr-–-112-projekt-során-elkészült-hívásfogadó-központokat

A világ élvonalában a hazai 112-es segélyhívó rendszer

A KIFÜ képviselte Magyarországot a több mint 70 országot tömörítő Európai Segélyhívószám Szövetség eddigi legnagyobb nemzetközi seregszemléjén.


a-világ-élvonalában-a-hazai-112-es-segélyhívó-rendszer

Szijártó Zoltán a HTE új alelnöke

2014 májusában tisztújító ülést tartott a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület: a HTE új alelnöke, a KIFÜ elnökeként tevékenykedő Szijártó Zoltán lett.


szijártó-zoltán-a-hte-új-alelnöke

Teljes körűvé vált a TIOP-2.3.1-13/1-2013-0001; KTIA_13-1-2013-0001 egészségügyi projekt támogatása

2014 januárjában a KIFÜ operatív projektvezetésével megindult a hazai egészségügyi szakágazati fejlesztések egyik központi projektje, amelynek fő célja, hogy megteremtse az ellátórendszer intézményei közötti adatkommunikáció eszközrendszerét.


teljes-körűvé-vált-a-tiop-2.3.1-13-1-2013-0001;-ktia_13-1-2013-0001-egészségügyi-projekt-támogatása

Bővül az egyszámlás fizetési szolgáltatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyszámlás fizetési szolgáltatását mindeddig csupán az FHB Bank biztosította vállalati ügyfelei számára, azonban 2014.05.20-ától az MKB Bank ügyfeleinek is lehetőségük nyílik arra, hogy adózással kapcsolatos különböző fizetési kötelezettségeiket akár egy összegben, in


bővül-az-egyszámlás-fizetési-szolgáltatás-a-nemzeti-adó--és-vámhivatalnál

A KIFÜ az EDR hálózat bővítésének minőségbiztosítója

Az EKOP-2.2.7-es projekt keretében folyik az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) bővítése. 


a-kifÜ-az-edr-hálózat-bővítésének-minőségbiztosítója

A KIFÜ az EDR hálózat bővítésének minőségbiztosítója

Az EKOP-2.2.7-es projekt keretében folyik az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) bővítése. 


a-kifÜ-az-edr-hálózat-bővítésének-minőségbiztosítója

Folytatódik a KIFÜ projektmenedzsment képzése

A KIFÜ az ÁROP 1.1.17. projekt keretében 2013-ban projektmenedzsment eljárásrend és módszertani képzést szervezett 90 fő közigazgatási kolléga számára. 


folytatódik-a-kifÜ-projektmenedzsment-képzése

Informatikai tárgyú szerződésminták a költségvetési szervek beszerzéseihez

A Kormányzati informatikai szolgáltatási és e-közigazgatási sztenderdek projekt keretében olyan szerződésminták készültek, amelyek az informatikai termékekre, szolgáltatásokra vonatkozó szerződéses feltételekre összpontosítanak.


informatikai-tárgyú-szerződésminták-a-költségvetési-szervek-beszerzéseihez

Terjed az elektronikus fizetés a közigazgatási szolgáltatásokban

A 2011-ben indult központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszer (EFER) a tavalyi évben már több mint hét milliárd forintnyi eljárási díjat és illetéket kezelt.


terjed-az-elektronikus-fizetés-a-közigazgatási-szolgáltatásokban

Értékelés alatt az ASP bevezetését támogató pályázat

Az ASP szolgáltatások bevezetését támogató EKOP pályázat 2014. január 6-án zárult. A tavaly év végén elsőként elkészült internetes portál felület és motor felhasználói oktatásán 18 település munkatársai vettek részt.


Értékelés-alatt-az-asp-bevezetését-támogató-pályázat

Megvalósítási szakaszba lépett a GSM-R projekt

A rendszerszállítói és független mérnöki szerződések megkötése után megvalósítási szakaszba lépett a Kormány 1486/2012-es határozata alapján a NISZ Zrt. által vezetett GSM-R projekt.


megvalósítási-szakaszba-lépett-a-gsm-r-projekt

Eredményesen megvalósultak az E-sztenderdek projekt fejlesztései

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által vezetett konzorcium sikeresen megvalósította az ÁROP 1.1.17-2012-2012-0001 számú „Kormányzati informatikai szolgáltatási és e-közigazgatási sztenderdek” elnevezésű projektben az Európai Szociális Alap által biztosított, 200 millió fori


eredményesen-megvalósultak-az-e-sztenderdek-projekt-fejlesztései

Sikerrel zárult a fejlesztés, indulhat a FAIR

Az eredeti ütemtervnek megfelelően elkészült Magyarország új, fejlesztéspolitikai nyilvántartása és menedzsment rendszere. A KIFÜ által vezetett projekt 2,3 milliárd forintos költségvetésének 85 százalékát az Európai Regionális Fejlesztési Alap, 15 százalékát a Magyar Állam finanszírozta.


sikerrel-zárult-a-fejlesztés indulhat-a-fair

Elektronikus fizetés az EKOP MB ülésen

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) a 2013. december 3-án tartott EKOP Monitoring Bizottsági ülésen mutatta be a lezárult „Elektronikus fizetés megvalósítása” projektet.


elektronikus-fizetés-az-ekop-mb-ülésen

Sikeresen zárult a KIFÜ által készített Általános Informatikai Projektmenedzsment Eljárásrend oktatása

November 21-én sikerrel lezárult az ÁROP 1.1.17. projekt részeként megvalósított teljes körű projektmenedzsment módszertan oktatása.


sikeresen-zárult-a-kifÜ-által-készített-Általános-informatikai-projektmenedzsment-eljárásrend-oktatása

Bemutatkoztunk az Infotér konferencián

November 8-án 12 órakor legördült a függöny a KIFÜ színpadán.


bemutatkoztunk-az-infotér-konferencián

Elektronikus közhiteles nyilvántartások és ágazati portál fejlesztése

„Nemzeti Egészségügyi Informatikai (e-Health) Rendszer - Elektronikus közhiteles nyilvántartások és ágazati portál Fejlesztése” projekt első sajtó-nyilvános eseménye 2013. 11. 05-én került megrendezésre.


elektronikus-közhiteles-nyilvántartások-és-ágazati-portál-fejlesztése

Megjelent a KMOP - elektronikus helyi közigazgatási infrastruktúra fejlesztését támogató pályázati felhívás

A Közép-Magyarország régióban KMOP 4.7.1. számmal megjelent a KIFÜ szakmai támogatásával előkészített informatikai infrastruktúra fejlesztést támogató pályázat. A pályázat kifejezett célja a KIFÜ irányításával megvalósuló – EKOP 3.1.6.


megjelent-a-kmop---elektronikus-helyi-közigazgatási-infrastruktúra-fejlesztését-támogató-pályázati-felhívás

A KIFÜ gondozásában elkészült az IT biztonsági ismeretterjesztő brosúra

A KIFÜ az ÁROP 1.1.17. projekt részeként infokommunikációs biztonsági ismereteket közérthetően bemutató füzetet állított össze.


a-kifÜ-gondozásában-elkészült-az-it-biztonsági-ismeretterjesztő-brosúra

Novemberben megkezdődik a KIFÜ projektmenedzsment eljárásrendjének oktatása

A KIFÜ az ÁROP 1.1.17. projekt részeként teljeskörű projektmenedzsment módszertant állított össze, amely dokumentum sablontárat és mintaprojekt alapján kitöltött mintadokumentum-tárat is tartalmaz.


novemberben-megkezdődik-a-kifÜ-projektmenedzsment-eljárásrendjének-oktatása

Megjelent a Központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszerhez csatlakozást elősegítő pályázati felhívás

2013.10.15-én megjelent az Elektronikus közigazgatás operatív program keretében megvalósuló, „Központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszerhez való kapcsolódás” című, EKOP-2.A.3. kódszámú, könnyített elbírálású pályázati felhívás. A fejlesztésekre 500 millió Ft áll rendelkezésre.


megjelent-a-központi-elektronikus-fizetési-és-elszámolási-rendszerhez-csatlakozást-elősegítő-pályázati-felhívás

Puskás Tivadar-díj a KIFÜ elnökének

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából állami és minisztériumi kitüntetéseket adott át 2013. október 21-én, Budapesten.


puskás-tivadar-díj-a-kifÜ-elnökének

KIFÜ-előadás a MédiaNet 2013 konferencián

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) szervezésében Velencén került megrendezésre 2013. október 3-án a HTE MédiaNet 2013 konferencia.


kifÜ-előadás-a-médianet-2013-konferencián

KIFÜ-színpad az Infotér konferencián

KIFÜ–színpad néven önálló programsorozattal jelentkezik a KIFÜ az Infotér konferencián november 7-8-án.


kifÜ-színpad-az-infotér-konferencián

Elektronikus levéltárat megvalósító konzorcium

KIFÜ 2013.07.23-n csatlakozott az Elektronikus levéltárat megvalósító konzorciumhoz. KIFÜ feladata a projektben a vezetői tevékenységek minőségbiztosítása.


elektronikus-levéltárat-megvalósító-konzorcium

Módosultak a KIFÜ feladatai és hatásköre

A kormány rendelete a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségről szóló 268/2010. (XII. 3.) Korm. rendelet módosításáról.


módosultak-a-kifÜ-feladatai-és-hatásköre

Információs nap a központi elektronikus fizetési rendszerről

A Magyar Bankszövetség és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség közös szervezésében tartott előadássorozat keretében a pénzforgalmi szolgáltatóknak lehetőségük nyílik megismerni a központi Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) internetbank szolgáltatását, illetve a csatl


információs-nap-a-központi-elektronikus-fizetési-rendszerről

Családtámogatások folyósítása egyszerűbben

Egyszerűbbé vált a családtámogatások folyósítása a Magyar Államkincstárnál kialakított TÉBA informatikai rendszer révén.


családtámogatások-folyósítása-egyszerűbben

Terjedőben az online bankkártyás fizetés a közigazgatási ügyintézésben

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által vezetett projekt eredményeként március vége óta egyre több eljárásban van mód online bankkártyás fizetésre (VPOS) a közigazgatási ügyintézésben.


terjedőben-az-online-bankkártyás-fizetés-a-közigazgatási-ügyintézésben

E-SZTENDERDEK sajtóközlemény

A támogatási szerződés aláírásával megvalósítási szakaszba lépett a „Kormányzati informatikai szolgáltatási és e-közigazgatási sztenderdek” (E-sztenderdek) elnevezésű projekt.


e-sztenderdek-sajtóközlemény

Az OEP új, integrált és egységes informatikai rendszerének kiépítése

Új, integrált és egységes informatikai rendszer kiépítésére nyert el uniós forrást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a 2,8 milliárd forintról szóló támogatási szerződést csütörtökön, Budapesten írták alá.

Kapcsolódó dokumentum a Kormány.hu honlaján található.


az-oep-új integrált-és-egységes-informatikai-rendszerének-kiépítése

Megújul a 112-es hívószám Magyarországon

Az év végéig elkészül az Egységes Segélyhívó Rendszer, a 112-es segélyhívószám, európai színvonalú infokommunikációs technológiája. A rendszer kiépítéséért felelős Konzorcium mai sajtótájékoztatóján bemutatta a kiépítés fontosabb mérföldköveit, valamint a beruházás sikerkritériumait.


megújul-a-112-es-hívószám-magyarországon

Idén Magyarország volt a házigazdája az Európai Unió egyik legnagyobb infokommunikációs rendezvényének, az ICT Proposers’ Day-nek

Önhűtő és -fűtő okosfásli, raktári leltárt végző drónok, közösségi árammegosztó rendszerrel működő elektromos moped, navigáló és világító okoscsengő – 22 magyar innováció mutatkozott be az Európai Unió idei legfontosabb infokommunikációs rendezvényén Budapesten.


idén-magyarország-volt-a-házigazdája-az-európai-unió-egyik-legnagyobb-infokommunikációs-rendezvényének az-ict-proposers’-day-nek

5 milliárd forint a Digitális Jólét Program Hálózat fejlesztésére

Országszerte legalább 1500 helyen lesznek elérhetőek a Digitális Jólét Program (DJP) Hálózat Pontok, melyek elsődleges feladata a polgárok ösztönzése az infokommunikációs eszközök használatára, korszerű digitális technológiai eszközök és felkészült szakemberek segítségével.


5-milliárd-forint-a-digitális-jólét-program-hálózat-fejlesztésére

PRACE Project Access pályázat – hazai kutatóintézmények is használhatják a közös európai szuperszámítógép-infrastruktúrát

Magyar kutatók is jelentkezhetnek a PRACE Project Access pályázatra, amelynek keretében akár 10 petaflop/s kapacitású európai szuperszámítógépekre nyerhetnek erőforrást. A pályázatok beadási határideje 2017. május 30.


prace-project-access-pályázat-–-hazai-kutatóintézmények-is-használhatják-a-közös-európai-szuperszámítógép-infrastruktúrát

KIM Igazságügyi Fizetési Portál – EFER

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) elsőként csatlakozott az Elektronikus Fizetési és Elszámolási rendszerhez (EFER), az Igazságügyi Fizetési Portál létrehozásával.


kim-igazságügyi-fizetési-portál-–-efer

A MÁK üzemeltetésre átvette a KGR megvalósult elemeit

2013. március végén a Magyar Államkincstár átvette üzemeltetésre az EKOP forrásból finanszírozott Költségvetés Gazdálkodási Rendszer (KGR) megvalósult elemeit. A KIFÜ irányításával a projekt során létrehozott rendszerek:


a-mÁk-üzemeltetésre-átvette-a-kgr-megvalósult-elemeit

GSM-R hálózat a vasúti kommunikáció fejlesztésére

Március utolsó hetében aláírásra került a GSM-R Állami Felügyelő Mérnök (FEM) projekt támogatási szerződése, ezzel megteremtve hivatalosan is a projekt elindulásának és működésének alapvető feltételét.


gsm-r-hálózat-a-vasúti-kommunikáció-fejlesztésére

Az ASP projekt első nyilvános sajtó eseménye

Az „Önkormányzati ASP központ felállítása” projekt első sajtó nyilvános eseménye 2013. február 20-án került megrendezésre.


az-asp-projekt-első-nyilvános-sajtó-eseménye

FAIR nyilvános sajtótájékoztató

Több százezer projekt adata lesz lekérdezhető az új pályázati adatbázisból. Megvalósítási szakaszba lépett az Európai Unió által is támogatott, a „fejlesztéspolitika egységes informatikai támogatása – (FAIR)” elnevezésű projekt.


fair-nyilvános-sajtótájékoztató